Gebraden hele kip met salieboter
Geen standaard kip
Label Rouge boerenkippen
Label Rouge kippen zijn rustieke rassen en alleen de Label Rouge kippen mogen het label ‘boerenkip’ hebben. Dat komt omdat Label Rouge dierenwelzijn en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het label, vergelijkbaar met een keurmerk, moet aan strenge eisen voldoen. In Nederland kennen we de drie sterren Beter Leven, en als je het zou vergelijken met Label Rouge, dan zouden Label Rouge als keurmerk hoger dan drie sterren uitkomen. Ter vergelijking, een Label Rouge boer mag tot 17.600 kippen hebben. Dat lijkt veel, maar in bijvoorbeeld Oost-Europa is dat maximaal 1 miljoen en in China kan het wel oplopen tot 1 miljoen.
Strenge eisen
In het eisenpakket waar Label Rouge aan moet voldoen is zelfs opgenomen hoeveel bomen er moeten staan, zodat de kippen variatie in omgeving en schaduw hebben. Dus ook met de biodiversiteit en de CO2-uitstoot wordt rekening gehouden. De minimum ruimte is 2 vierkante meter per kip, maar in de praktijk is dit vaak meer voor dit ras, wat daardoor langzamer kan groeien. Zelf zien hoe de kippen leven? Via pluimvee-eieren-labelrouge.nl kan je via een webcam live beelden zien van hoe de kippen rondscharrelen. Zo weet je dus precies wat je eet. Koop je Label Rouge kip dan weet je dat je kwaliteit koopt en de kip lekker heeft kunnen rondscharrelen.
Dierenwelzijn
De afgelopen jaren eten we thuis minder vlees, maar we kunnen nog steeds enorm genieten van een goed stukje vlees. Als we dan vlees eten, geven we de voorkeur aan vlees van een goede kwaliteit. Met ‘kwaliteit’ bedoel ik niet alleen de smaak van het vlees, maar ook de herkomst ervan. Wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn, een gezond leven voor de dieren en duurzamere fokkerij, dat soort dingen. Met Label Rouge weet je dat je dan goed zit. Tot slot natuurlijk niet onbelangrijk, waar koop je Label Rouge kip in Nederland? Je vindt deze duurzame en smaakvolle kip bij groothandel Hanos, soms bij de poelier of slager en rond de feestdagen soms in supermarkten Albert Heijn en Jumbo. Ook online kan je Label Rouge kip bestellen, bijvoorbeeld op Butchery.nl of Nice To Meat You.
Gebraden hele kip met salieboter
Ingrediënten voor 1 gebraden hele kip met salieboter
Voor 4-6 personen
- Label Rouge kip van ongeveer 1,5 kg
- 1 citroen
- 1/2 bosje gemengde harde kruiden, zoals tijm en rozemarijn
- 150 gram salieboter (zie recept hieronder)
- 2 uien
- 1 bos bospeen (deels te gebruiken als bijgerecht)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 bol knoflook
- Olijfolie
- Benodigdheden: keukenmachine/blender, braadslede, vershoudfolie, scherp mes, eventueel juspan
Hoe maak je deze gebraden hele kip met salieboter
Bereidingstijd: 30 minuten + ongeveer 1,5 uur oventijd
Salieboter
- Maak eerst de salieboter, dit kan je een paar dagen van tevoren doen.
- Pel 1 teen knoflook en hak 1 sjalot fijn, pluk de blaadjes van een bosje salie (30 gram) en doe samen met de zachte roomboter in de keukenmachine. Voeg een snuf zout en peper toe en maal tot een romige boter.
- Schep het mengsel op een stuk vershoudfolie en maak er een dikke rol van. Draai de uiteinden dicht en bewaar in de vriezer of koelkast tot gebruik. Zien hoe ik dit maak? Bekijk dan mijn reel salieboter op Instagram.
- Let op: voor de gebraden hele kip moet de salieboter op kamertemperatuur zijn. Je hebt ongeveer 150 gram salieboter nodig. De rest kan de vriezer/koelkast in, zodat je er plakjes van kan snijden voor een volgende keer.
Gebraden hele kip
- Haal de kip 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de braadslede met een scheut olijfolie.
- Zet de salieboter klaar en wrijf er de kip volledig mee in. Snijd de citroen doormidden en duw de twee helften in de kip, samen met de helft van de kruiden. Leg de kip in een braadslede.
- Pel de uien, was de wortels en bleekselderij en hak alles in grove stukken. Strooi om de kip heen. Pel de teentjes knoflook en strooi die er ook omheen. Strooi tot slot de andere helft kruiden erbij.
- Braad de kip ongeveer 1 uur en 30 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Bedruip de kip elke 20 minuten met de gesmolten boter in de braadslede, zodat het vlees mals blijft.
- Controleren of de kip gaar is doe je door te checken of het vocht uit de kip helder is en het dijvlees makkelijk van het bot loskomt. Heb je een kernthermometer voor de barbecue? Dan is dat ook heel handig, wij hebben dit gebruikt. De kip is gaar als de kerntemperatuur van het vlees 70-71 graden is.
- Leg de kip op een plank en wikkel de kip in aluminiumfolie. Laat 30 minuten rusten.
- Doe de gebraden groenten in een serveerschaal met de overgebleven boterjus. Serveer de kip met de bijgerechten op een mooie schaal. Bon appétit!
- Tip: je kan er ook voor kiezen om jus te maken van de overgebleven groenten. Dit doe door deze aan te bakken met 3 el bloem, een scheut wijn en 500 ml kippenbouillon en daarna alles te zeven tot een mooie jus.
Zelf zien hoe ik een hele gebraden kip met salieboter maakte? Bekijk de video op mijn Instagrampagina!
Wijntip
Hier past een frisse witte wijn bij! Frankrijk en wijn, die twee zijn sowieso onlosmakelijk met elkaar verbonden. We gaan hierbij voor een Chardonnay. Deze Chardonnay uit de Bourgogne heeft een meer verfijnde en frisse smaak in vergelijking met exemplaren uit warmere wijnstreken en dat past perfect bij deze gebraden hele kip met salieboter. Romig en toch fris!
Heeft het gesmaakt? Laat het mij vooral weten! En volg mij ook op Instagram of Pinterest.
*Synalaf: vertegenwoordiger van de sector van pluimveehouderijen in de streek rondom Campagne, Frankrijk.
Voor de perstrip ben ik uitgenodigd. Ieder artikel op mijn website bevat mijn eerlijke mening.
Comments are closed.