Garnalen in pittige sambalsaus met peteh bonen
 

Garnalen in pittige sambalsaus met peteh bonen, oftewel: sambal goreng udang peteh? De laatste tijd probeer ik veel Indonesische gerechten uit en wie mij een beetje kent weet dat ik gek ben van peteh bonen! Het eerste gerecht wat ik maakte uit ‘Blauw, authentieke Indonesische gerechten’ (super mooi kookboek btw!) was er dan ook 1 waar peteh bonen in zitten. En geloof me, dit was spicy smullen en snel klaar!

blauw indonesisch kookboek

Super leuk trouwens om te experimenteren met al die Indische kruiden en kleuren groenten. Het hele huis ruikt nog dagen naar Indonesisch eten, heerlijk! De komende tijd kunnen jullie meer Indonesische gerechten verwachten, want ik wil lekker aan de slag met de Indische keuken. Ik heb hier nog een oud kookboekje liggen van oma Keasberry, helaas zonder foto’s, maar wel met echt authentieke gerechten. Erg benieuwd wat ik daar allemaal weer uit kan halen!


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 0,5 rode puntpaprika
  • 1 rode lombok (Spaanse peper)
  • 20 gram Gula Djawa (palmsuiker)
  • 10 gram trassi
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 0,5 tl witte peper en zout
  • 5 cm laos (Galangawortel)
  • 2 stengels sereh, citroengras
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 4 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
  • 2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
  • 400 gram grote rauwe, gepelde garnalen
  • 150 gram petehbonen
  • 100 ml kokosmelk

Hoe maak je het?
  1. Maak eerst de bumbu. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de puntpaprika en lombok in stukjes. Hak de gula djawa en trassi fijn. Maal alles samen met de sambal oelek, peper en zout in keukenmachine of blender fijn. Ik gebruikte hiervoor een opzetstuk voor de staafmixer, super easy!
  2. Snijd de laos in plakken. Breek de sereh, hak het kontje eraf en snijd in grote stukken. Je kan de stengels kneuzen door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan.
  3. Verhit de olie in een wok. Voeg de bumbu, laos, citroengras, djeruk perut en salamblaadjes toe en laat alles 30 min. zachtjes gaar pruttelen.
  4. Doe de garnalen en petehbonen bij de bumbu en bak op middelhoog vuur tot de garnalen roze en gaar zijn. Let wel op dat je ze niet te lang bakt, want garnalen worden snel droog en taai.
  5. Voeg daarna de kokosmelk toe en warm nog even 5 min door op zacht voor.
  6. Dien het op in een vrolijke schaal. Verwijder wel de blaadjes djeruk perut en salam en de citroengras als je het opdient. Je kan deze ook laten zitten, maar zeg dan wel tegen je gasten dat ze dit niet opeten.

Dit gerecht kan je als onderdeel van een rijsttafel serveren of als hoofdgerecht met rijst en broccoli of roergebakken paksoi ernaast. Serveer je het bij een rijsttafel? Kijk dan ook eens naar deze pittige eieren in kokossaus en rendang voor bij de rijsttafel.

Selamat makan!

bumbu-sambal-goreng


Wijntip

Neem een lekker koud biertje bij Indonesisch eten! Of een frisse, licht zoete witte wijn of rosé. Bijvoorbeeld de Zinfandel White (rosé) van Gallo Family Vineyards.