Feta van de BBQ
Zachte feta van de barbecue
Omdat je de feta lekker laat garen op de barbecue krijgt ‘ie een heerlijk zacht rokerige barbecuesmaak, maar het lekkerste: de feta wordt helemaal zacht. Je kan je mes er zo doorheen laten glijden. Heerlijk om een vers stuk stokbrood in te dippen, die gelijk de gezonde tomatensaus in zich opzuigt.
Datterino tomaten of honingtomaatjes
Ik ben gek van de zoete honingtomaatjes. Ik was dan ook heel blij dat die tegenwoordig zowel op de markt als in de supermarkt makkelijk te verkrijgen zijn. Maar er bestaan natuurlijk nog veel meer heerlijke tomaten soorten, dus in dit recept gebruik ik Datterino tomaten, helaas wel uit blik. Jij kan uiteraard zelf kijken welke tomaatjes je het lekkerst vindt, maar ik raad wel een van deze zoete tomatensoorten aan. Zeker omdat het juist de krachtige smaak van de feta wat neutraliseert.
Ingrediënten
Voor 2-4 personen als bijgerecht bij de bbq
- 1 plak feta (ongeveer 200 gram)
- Blik datterini tomaatjes* of 100 ml passata en een handje verse honingtomaatjes
- 1 el gedroogde oregano of meer naar smaak
- Eventueel Griekse groene pepertjes of rode peper in ringen gehakt
- Verse oregano om te garneren
- Olijfolie
- + Extra benodigdheden: gietijzeren pannetje of aluminium barbecue bakje
*Datterino tomaten zijn kleine Italiaanse tomaatjes met een langwerpige vorm. Ze zijn heerlijk zoet van smaak, vandaar ook de naam datterini, want ze doen aan zoete dadels denken. In Nederland niet makkelijk te krijgen, misschien bij de groenteboer die ze kan bestellen of bij de Italiaanse speciaalzaak. Voor dit recept heb ik deze Datterini tomaatjes van Mutti uit blik gebruikt, te vinden bij de grotere Albert Heijns. Is niet het echte werk, maar smaakte ook heerlijk!
Hoe maak je het?
- Verwarm de barbecue voor op ongeveer 200 graden.
- Vet het gietijzeren schaaltje in met wat olijfolie.
- Giet de helft van het blikje Datterini tomaatjes in de schaal of doe dit met de passata.
- Leg de plak feta erop (in het midden van de schaal) en bestrooi het geheel met de gedroogde oregano.
- Als je Griekse groene pepers of rode peper wilt toevoegen leg je die er ook bovenop, samen met de verse honingtomaatjes.
- Verwarm de feta ongeveer 20 minuten op de barbecue. Het kan haast niet verbranden, alleen maar zachter worden.
- Haal de feta pas vlak voor het serveren van de barbecue. Pas op, heet pannetje! Het is het lekkerst als de feta nog zacht is wanneer je het gaat eten.
- Garneer met wat verse oregano en eet smakelijk!
Geen zin in de bbq? Er staat ook een heerlijke Mediterraanse feta al fourno (uit de oven) op de website!
Wijntip
Bij een kruidig en geroosterd Mediterraans gerecht zoals dit met de sterke smaak van feta gaat een houtgerijpte rode wijn lekker. Ga voor een kruidige rode wijn met houtrijping die een tintje bosfruit heeft, zoals bijvoorbeeld deze smaakvolle Zinfandel van Wente Beyer Ranch uit Californië. Gegarandeerd succes!
Comments are closed.