Daging roedjak (Indisch stoofgerecht)
Daging roedjak (Indisch stoofgerecht) met frisse zuren
Daging roedjak lekker lang stoven
Ingrediënten voor daging roedjak (Indisch stoofgerecht) | 6 personen
- 900 gram rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes van 3 x 3 cm
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 grote ui fijngesneden
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 6 cm gember geraspt
- 2 rode lombok (rode chilipeper) in ringen
- 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)
- 400 ml kokosmelk + aangelengd met water ongeveer 200 ml
- 2 eetlepel tamarindepasta
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 laurierblaadjes (salam bladeren)
- 1 stengel citroengras gekneusd
- 2 theelepels palmsuiker (of bruine suiker)
- Zout en peper naar smaak
- Benodigdheden: EcoStoof en/of stoofpan, scherp mes, snijplank, vijzel of keukenmachine
Liever een andere Indonesische stoof? Deze smaakvolle rendang van rundvlees is ook erg lekker! Serveer er meteen ook een lekker pittig ei (sambal goreng telor) met kokos bij.
Hoe maak je deze daging roedjak (Indisch stoofgerecht)?
Bereidingstijd: 25 minuten + stooftijd 4-5 uur of langer
- Voorbereiding van het vlees: Snijd het rundvlees in blokjes en bestrooi licht met zout en peper. Smeer in met de tamarindepasta. Laat het vlees op smaak komen, dit kan van 2 uur tot 24 uur van tevoren in de koeling.
- Vlees bakken: Verhit een scheut plantaardige olie in de stoofpan. Doe de blokjes rundvlees erbij en bak rondom bruin. Haal het vlees weer uit de pan en zet apart.
- Boemboe maken: Doe de ui, sjalot, knoflook, gember, rode peper en sambal in een vijzel of keukenmachine. Vermaal dit tot een fijne boemboe. Is het te dik? Voeg dan alvast een klein scheutje plantaardige olie toe voor een smeuïge boemboe.
- Boemboe bakken: Bak de boemboe kort tot het aromatisch lekker beging te geuren in de stoofpan.
- Vlees toevoegen: Doe de blokjes rundvlees in de pan erbij. Roer om en laat een paar minuten op medium vuur garen.
- Overige smaakmakers toevoegen: Voeg de ketjap manis, laurierblaadjes, het citroengras en eventueel extra sambal toe. Roer goed door zodat alles gelijkmatig gemengd is.
- Kokosmelk toevoegen: Giet de kokosmelk in de pan, vul het lege blik half met water en doe dat er ook bij. Voeg ook de palmsuiker toe. Roer opnieuw goed door en breng aan de kook. Laat 15-20 minuten koken op zacht vuur.
Stoven in de EcoStoof:
Zet de stoofpan in de EcoStoof. Trek het koord dicht en ga doen waar je zin in hebt! Ik heb rond 15 uur in de middag de daging roedjak gemaakt en aan de kook gebracht. Daarna in de EcoStoof gezet. Na ongeveer 3 uur heb ik de stoofpan weer uit de EcoStoof gepakt en het geheel weer tot 90 graden bijna aan de kook gebracht op het fornuis, zodat alles weer goed heet was. Daarna de stoofpan weer terug in de EcoStoof en de hele nacht laten garen. De volgende ochtend rond 10 uur had ik heerlijk zacht stoofvlees!
Stoven in de stoofpan:
Zet het vuur laag en laat het vlees 3 tot 5 uur zachtjes stoven tot het mals is. Controleer af en toe en voeg wat water toe als het te droog lijkt te worden. Of haal het deksel van de pan als het juist te vochtig blijft, zodat de saus wat kan inkoken.
Tot slot: op smaak brengen: Proef de saus en breng op smaak met zout en peper naar smaak. Laat de saus nog even verder inkoken als je een dikkere consistentie wilt. Als je de EcoStoof hebt gebruikt kan je het bijvoorbeeld nog 20 minuten op hoog vuur op het fornuis laten indikken.
Heeft het gesmaakt? Laat het mij vooral weten! En volg mij ook op Instagram of via Pinterest.
Wijntip
Een witte wijn uit Duitsland of Oostenrijk. Deze wijnen, met een klein zuurtje en soms licht zoetje doen het perfect bij wat pittiger eten, maar passen tegelijkertijd ook bij het romige van de daging roedjak.