Daging roedjak (Indisch stoofgerecht)

Daging roedjak Indisch stoofgerecht

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht) is een heerlijke mix van smaken die perfect samenkomen in één gerecht. Het combineert zoete, zure en romige elementen. De saus, verrijkt met kokosmelk en Indische specerijen, zorgt ervoor dat je geniet van elke hap van dit Indische stoofgerecht. Ik maak deze daging roedjak met rundvlees, waardoor het eigenlijk daging sapi roedjak zou heten (sapi = rund). Daarnaast kan ik maar 1 ding zeggen: neem hier lekker de tijd voor!
 

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht) met frisse zuren

Wat daging roedjak (Indisch stoofgerecht) zo bijzonder maakt, is de balans tussen de zoete smaak van palmsuiker en de frisse zuren van tamarinde, samen met de romigheid van de kokosmelk. Dit onderscheidt het van bijvoorbeeld rendang, een ander bekend Indisch stoofgerecht met rundvlees. Waar rendang een drogere structuur heeft doordat de kokosmelk meer of volledig inkookt, blijft daging roedjak juist lekker sausig en romig. De kruiden in daging roedjak zijn vaak wat frisser van smaak, terwijl rendang bekendstaat om zijn diepe, krachtige specerijenmengsel. Hierdoor is daging roedjak perfect voor iedereen die van een subtielere smaak houdt.
Wat de verschillen verder zijn is lastig te zeggen, omdat ik zoveel ‘eigen’ recepten daging roedjak van mensen hierin ben tegengekomen. Een groot verschil is in ieder geval dat je het (rund)vlees van tevoren insmeert met de tamarinde, dit doe je bij rendang niet, daar gebruik je (in ieder geval ik) helemaal geen tamarinde in.
 

Daging roedjak lekker lang stoven

Voor dit gerecht heb ik gebruikgemaakt van een EcoStoof, een innovatieve isolerende kookmethode. Met de EcoStoof laat je gerechten langzaam garen in hun eigen warmte, wat niet alleen energie bespaart maar ook de smaken optimaal laat ontwikkelen. Ideaal, want toen de daging roedjak aan het garen was, kon ik gewoon de stad in om een drankje te doen. Geen EcoStoof? Geen probleem! Dit gerecht is net zo goed te bereiden in een traditionele stoofpan op laag vuur. Het geheim van malse daging roedjak (Indisch stoofgerecht) zit namelijk in het langzaam garen, waardoor het vlees boterzacht wordt en alle smaken diep in het gerecht trekken. Slow cooking ten top!
 

 
Benieuwd naar de EcoStoof en hoe dit werkt? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding én een kortingscode.
 

Ingrediënten voor daging roedjak (Indisch stoofgerecht) | 6 personen

  • 900 gram rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes van 3 x 3 cm
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 cm gember geraspt
  • 2 rode lombok (rode chilipeper) in ringen
  • 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 400 ml kokosmelk + aangelengd met water ongeveer 200 ml
  • 2 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 laurierblaadjes (salam bladeren)
  • 1 stengel citroengras gekneusd
  • 2 theelepels palmsuiker (of bruine suiker)
  • Zout en peper naar smaak
  • Benodigdheden: EcoStoof en/of stoofpan, scherp mes, snijplank, vijzel of keukenmachine

Liever een andere Indonesische stoof? Deze smaakvolle rendang van rundvlees is ook erg lekker! Serveer er meteen ook een lekker pittig ei (sambal goreng telor) met kokos bij.


Hoe maak je deze daging roedjak (Indisch stoofgerecht)?

Bereidingstijd: 25 minuten + stooftijd 4-5 uur of langer

  1. Voorbereiding van het vlees: Snijd het rundvlees in blokjes en bestrooi licht met zout en peper. Smeer in met de tamarindepasta. Laat het vlees op smaak komen, dit kan van 2 uur tot 24 uur van tevoren in de koeling. 
  2. Vlees bakken: Verhit een scheut plantaardige olie in de stoofpan. Doe de blokjes rundvlees erbij en bak rondom bruin. Haal het vlees weer uit de pan en zet apart. 
  3. Boemboe maken: Doe de ui, sjalot, knoflook, gember, rode peper en sambal in een vijzel of keukenmachine. Vermaal dit tot een fijne boemboe. Is het te dik? Voeg dan alvast een klein scheutje plantaardige olie toe voor een smeuïge boemboe. 
  4. Boemboe bakken: Bak de boemboe kort tot het aromatisch lekker beging te geuren in de stoofpan.
  5. Vlees toevoegen: Doe de blokjes rundvlees in de pan erbij. Roer om en laat een paar minuten op medium vuur garen. 
  6. Overige smaakmakers toevoegen: Voeg de ketjap manis, laurierblaadjes, het citroengras en eventueel extra sambal toe. Roer goed door zodat alles gelijkmatig gemengd is.
  7. Kokosmelk toevoegen: Giet de kokosmelk in de pan, vul het lege blik half met water en doe dat er ook bij. Voeg ook de palmsuiker toe. Roer opnieuw goed door en breng aan de kook. Laat 15-20 minuten koken op zacht vuur. 

Stoven in de EcoStoof:

Zet de stoofpan in de EcoStoof. Trek het koord dicht en ga doen waar je zin in hebt! Ik heb rond 15 uur in de middag de daging roedjak gemaakt en aan de kook gebracht. Daarna in de EcoStoof gezet. Na ongeveer 3 uur heb ik de stoofpan weer uit de EcoStoof gepakt en het geheel weer tot 90 graden bijna aan de kook gebracht op het fornuis, zodat alles weer goed heet was. Daarna de stoofpan weer terug in de EcoStoof en de hele nacht laten garen. De volgende ochtend rond 10 uur had ik heerlijk zacht stoofvlees! 

Stoven in de stoofpan:

Zet het vuur laag en laat het vlees 3 tot 5 uur zachtjes stoven tot het mals is. Controleer af en toe en voeg wat water toe als het te droog lijkt te worden. Of haal het deksel van de pan als het juist te vochtig blijft, zodat de saus wat kan inkoken.

Tot slot: op smaak brengen: Proef de saus en breng op smaak met zout en peper naar smaak. Laat de saus nog even verder inkoken als je een dikkere consistentie wilt. Als je de EcoStoof hebt gebruikt kan je het bijvoorbeeld nog 20 minuten op hoog vuur op het fornuis laten indikken. 

Heeft het gesmaakt? Laat het mij vooral weten! En volg mij ook op Instagram of via Pinterest.


Wijntip

Een witte wijn uit Duitsland of Oostenrijk. Deze wijnen, met een klein zuurtje en soms licht zoetje doen het perfect bij wat pittiger eten, maar passen tegelijkertijd ook bij het romige van de daging roedjak.