Culinaire Portugese schatkist in Amsterdam
Het beste van de moderne Portugese keuken mét Aziatische invloeden, dat vind je bij restaurant ARCA in Amsterdam. Een culinaire schatkist -ARCA betekent schatkist in het Portugees- aan lekkere gerechten, vlakbij Amsterdam CS. Wat mij het meest verraste: de desserts en hoe de chef daarbij speelde met textuur en zoet-hartig. En het waren maar liefst vier desserts!
Het beste van de moderne Portugese keuken met een Aziatische twist
De bekroonde Portugese chef-kok Henrique Sá Pessoa zwaait de scepter in de keuken. Hij liet ons authentieke Portugese smaken maar dan in een moderner jasje proeven, waar ook Aziatische invloeden aan zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan 24 uur gegaarde en geglazuurde varkensribbetjes gegarneerd met knoflookmayonaise en een zoete sticky hoisinsaus.
ARCA zit op een fijne locatie
ARCA zit in het Art’otel Amsterdam, een chique hotel waar veel kunst te bewonderen is en wat qua inrichting ook net is alsof je een art gallery inloopt. Extra fijn: het restaurant ligt op 5 minuten loopafstand vanaf Amsterdam Centraal Station. Wij maakten er een leuke wandeling door Amsterdam van, over het Damrak via alle kleine gezellige straatjes naar de Dam en via de Nieuwezijds Voorburgwal zo naar het restaurant. Je komt binnen in de luxe receptie van het hotel of via de restaurantingang, waarna je een drankje aan de bar kan drinken. Het restaurant zelf heeft trouwens een langgerekte open keuken, super leuk om de koks aan het werk te zien. Voor mij altijd een dikke plus als een restaurant een open keuken heeft.
Culinaire Portugese schatkist in Amsterdam
De Portugese keuken, ik ben er niet zo bekend mee, maar des te leuker om het te proberen. Daarom gingen we voor de tasting menu’s, genieten van een culinaire reis in de vorm van twee 6-gangen proefmenu’s. Twee populaire menu’s met menu 1: een Portugese ontdekking en menu 2: Portugees met een touch van Azië. Ik word daar persoonlijk altijd wel blij van, een proeverij waarbij je het beste van de kaart kunt proeven. Voor mij geldt dan ook minder keuzestress dan bij á la carte 😛
Hartverwarmende proeverij van gerechten
We startten met een salade van octopus in het zuur met drie keer geroosterde paprika en paprikadressing en in het Aziatisch getinte menu met de yellow tail tonijn in citrus gazpacho. Gevolgd door rog, gezouten kabeljauw, de geglazuurde varkensribbetjes en langoustines in romige bisque met orzo. Tijd voor het hoofdgerecht. Voor mij de eendenborst met chorizorijst, krokantje van Parmezaan en sinaasappelmarmelade. Maurice genoot van de sirloin teriyaki steak met zoete aardappel mousse en gegrilde groenten. Lekker!
Al moet ik toch één dingetje benoemen: in de Portugese keuken wordt blijkbaar ook veel koriander gebruikt, want het zat in een paar gerechten verwerkt. Ik ben er zelf gek op, maar ben je geen koriander lover? Geef dit dan van tevoren aan.
Ook de wijnkaart was on point
De wijnkaart is niet per sé goedkoop te noemen, er staan ook glazen van 13 euro op en de meeste beginnen bij 7 euro, maar de keuze is wel erg ruim. Wij gingen voor de ‘huiswijn’ een frisse Vinho Verde die flink wat mineralen had. Ideaal bij alle visgerechten en de langoustines. En het bewees dat het spreekwoord maar weer klopt: what grows together, goes together. Bij de eend proefde ik een glas rode wijn uit de Douro. Een Reserva (12 maanden op eikenhout) van Portugees wijnhuis Vieira de Sousa. Wat een elegantie! Een krachtige en intense rode wijn, waarin je het hout mooi proeft en waarbij de geur van vanille uit je glas springt, maar de fruitigheid toch behouden blijft. Topper bij de eend!
Culinaire Portgese schatkist: save the best for last…
Het beste werd voor het laats bewaard. ARCA’s banketbakker heeft een aantal nieuwe desserts aan de de kaart toegevoegd. Mijn persoonlijke favoriet: pão de ló, een warme sponscake met jawel: geitenkaasijs. Wat een geweldige combi van zachte zoete cake met koud ijs, zoet en hartig, prikkelend. Echt een ontzettende verrassing! En zeker als je weet hoe gek ik ben op kaas 😉 Al was het wel moeilijk kiezen wat de favoriet was na het dessert dat Maurice had: een bloemkool taartje van zanddeeg met witte chocolade-bloemkoolmousse, pindakaas en sorbet basilicum. Je proeft de bloemkool wel, maar wat geeft dit met witte chocolade weer een smaaksensatie in je mond.
Een ander dessert dat ons verraste had als hoofdingrediënt mais. Mais verwerkt in en op 4 verschillende manieren geserveerd, waardoor je overal mais in terug proeft, maar de textuur met iedere hap weer anders was. Of de donker bier en cacao sticky cake met zwarte knoflook-boekweit ijs. Eigenlijk waren alle desserts een feestje! Zie de desserts op de foto hieronder. En dikke wijntip bij het chocoladedessert: de Niepoort late bottled vintage Port (2014 of 2017). Vooral die laatste is een ongelofelijke krachtpatser 😉
Denk je nu nós vamos!
Ik heb wel zin in lekker luxe Portugees eten. Nós vamos! We gaan! Het seizoensmenu van de culinaire Portugese schatkist in Amsterdam en de twee proeverijen zijn nog tot eind mei bij ARCA te proeven. Wat er allemaal in de menu’s zit vind je op de website van ARCA.
Benieuwd naar het filmpje van mijn avond bij ARCA? Die kan je checken op mijn Instagrampagina @aantafelmettammie.nl.
*Ik mocht het seizoensmenu van ARCA komen proeven op uitnodiging, maar dit artikel bevat altijd mijn eerlijke mening.
Dit artikel: Culinaire Portugese schatkist in Amsterdam. Zin in tips over hotspots in Rotterdam? Check dan mijn tour door Rotterdam langs 4 lekkere adresjes.
Comments are closed.