Coeur Neufchâtel
Coeur de Neufchatel kaas van de liefde
 
Coeur Neufchâtel, de kaas van de liefde. Deze romige witflora kaas heeft de vorm van een hart. Ideaal kaasje om deze week in het zonnetje te zetten. Het is tenslotte Valentijnsdag! (L)
 
Dit hartje vindt zijn herkomst in het natte Normandië in Frankrijk
De kaas is genoemd naar het plaatsje Neufchâtel en Bray in Normandië en wordt al eeuwen lang gemaakt. In 1035 na Christus hadden ze hier al kaas van gegeten, staat in teruggevonden geschriften uit de streek. Dat moet wel een goed recept zijn dan! Coeur Neufchâtel is een rauwmelkse kaas gemaakt van de Norman koe. De kaas wordt in verschillende vormen gemaakt, zoals een vierkant of langwerpig, maar de bekendste en opvallendste vorm is het hart. Verder herken je de kaas aan zijn witte donzige korst. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-keurmerk wat onder andere inhoudt dat de kaas alleen van de melk van Norman koeien uit het groene gebied Bray in Normandië gemaakt mag worden.
 
Hoe belangrijk dat proces en keurmerk voor de Franse boeren is was toevallig van de week in het nieuws. Even een leuk feitje tussendoor, want er woedt blijkbaar een ware ‘kaasoorlog’. In het artikel betreft het echter camembert (die qua smaak lijkt op Coeur Neufchâtel). De kaasboeren uit Normandië zijn boos, omdat grote multinationals hun geliefde kazen namaken zónder AOP keurmerk. ‘De beroemdste kaas van Frankrijk dreigt een slappe hap te worden.’ Lees het hele artikel uit het Parool hier
 
Waarom die hartvorm?
Daar worden verschillende verklaringen voor gegeven. Volgens de legende is deze vorm ontstaan tijdens de Honderdjarige Oorlog (de oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de strijd om de troon in de Middeleeuwen). Tijdens de oorlog werden de vrouwelijke kaasmaaksters verliefd op de Engelse soldaten die gestationeerd waren in Frankrijk. Om hen te verleiden gaven ze hen kaas in de vorm van een hart. De vorm (en de lekkere kaas natuurlijk) moest ervoor zorgen dat deze lieve Franse kaasmeisjes een stoere bevrijder aan de haak konden slaan. Ook is er deze iets minder poëtische verklaring van de heiligen uit Normanië die de kaas de bijnaam ‘Angelot’ gaven. Zij geloven namelijk liever dat de hartvorm staat voor engelenvleugels. De hartvorm is in ieder geval een typisch Normandische vorm voor kaas. Ook de Coeur de Chèvre du Pays Boulonnais en de Coeur d’Arras komen uit deze streek. Die staan bij deze dus ook op de lijst om binnenkort kaasje van de week te worden!
 

Smaak van Coeur Neufchâtel
De korst van de kaas is fluweel en donzig zacht, maar van binnen is de kaas lekker stevig. Ik vind de kaas romig en net onder de korst licht pikant. In ieder geval een milde kaas. Eigenlijk lijkt de smaak nog het meest op die van Camembert. 

Er bestaan trouwens ook kleine Coeur Neufchâtel, genaamd Le Neslois. Hoe leuk zijn die kleine hartjes?! Soms heb je geluk en vind je er een paar bij de kaasboer. Deze vond ik bij het Smaakhuis in Lisse. 


Le neslois coeur neufchatel

Zie nog meer lekkere witflora kazen zoals brie en l’Edel de Cleron op de Kaas! pagina.


Wijntip

Een witte, frisse wijn met een volle smaak of een mousserende wijn. Denk aan een houtgerijpte Chardonnay, zoals deze of een Viognier. Of aan Champagne of deze Crémant. Je kunt er beter geen rode wijn met stevige tannines bij drinken, want dan proef je de kaas niet meer. Een lichte Beaujolais zou bijvoorbeeld wel kunnen.