Cheddar bacon amandel spread (Million Dollar dip)
Million dollar dip cheddar bacon amandel spread
 
Pittige cheddar, gebakken bacon, knapperige amandelen, romige mayonaise en dat allemaal in een spread, dat moet haast wel lekker zijn dacht ik. En dat is het ook! Deze Million dollar dip is echt een (te) gekke combi topper voor bij de borrel!
 
Cheddar bacon amandel spread, Neiman Marcus dip of Million dollar dip
Allemaal Amerikaanse namen voor dezelfde lekkere dip. Al zou ik zeggen dat de textuur niet echt die van een dip is, ook niet echt van een sausje, meer die van een spreadachtige salade van de borrelafdeling. Zo’n heerlijk dikke spread om gewoon lekker op je toastje te scheppen. De ‘Marcus Neiman dip’ (waar ik overigens nog nooit van gehoord had) schijnt voor het eerst bedacht te zijn door ene Helen Corbitt, geboren in New York, die directeur was van de Food Services in het restaurant van Neiman Marcus in Dallas, Texas. Ze creëerde de dip voor het restaurant omstreeks het jaar 1950. De dip werd later gepubliceerd in haar kookboek en is sindsdien een populaire Amerikaanse klassieker en een groot succes op elk feest. Daar komt de tweede naam ‘Million dollar dip’ vandaan (waar ik bij het lezen ervan wel gelijk op ‘aan’ ging). Miljoenen mensen zijn er gek op en het recept van de dip is zogezegd ‘miljoenen waard’.
 
Snelle, makkelijke spread met maar 6 ingrediënten
Extra mooi meegenomen: deze dip is in een handomdraai klaar. Je bakt de bacon en de amandelen even, snijdt de bosui lekker fijn en doet vervolgens alle ingrediënten in een grote, gezellige kom. Je kan ervoor kiezen om het nog een (half)uurtje op te laten stijven in de koelkast, ideaal dus als je deze dip van tevoren wilt maken, maar gelijk opeten kan ook. Amerikanen schijnen deze snelle dip regelmatig te maken, omdat ze gauw klaar willen zitten voor de super bowl. Dan moet een borrelhapje natuurlijk helemaal snel klaar zijn. Ik ben sowieso fan, want; cheddar kaas! Voor mij dus sowieso een ideaal borrelhapje! En geloof me, dit is ook een gangmaker op jouw volgende feestje of verjaardag. 
 
Nieuwsgierig waar Cheddar kaas eigenlijk vandaan komt? Neem dan even een kijkje op mijn Kaas! pagina bij cheddar!

Ingrediënten
 • 150 gram bacon in stukjes gesneden, of nog makkelijker: koop al voorgesneden bacon
 • 5 stengels lente-ui / bosui
 • 120 gram cheddar geraspt
 • 50 gr blanke amandelen fijngehakt (ga voor ongezouten, want de spread wordt al zout genoeg door de bacon)
 • 2 el crème fraîche light
 • 2 el (halfvolle) mayonaise
 • + Extra toastjes of lekkere crackers om bij te serveren

Hoe maak je het?
 1. Snijd de stengels lente-ui in dunne ringetjes. Zet een koekenpan op het vuur.
 2. Bak de in stukjes gesneden bacon in de koekenpan zonder olie in een paar minuten krokant. Voeg vlak voor het klaar is de fijngehakte amandelen toe en bak die even mee. Laat bacon en amandelen uitlekken op keukenpapier.
 3. Meng in een grote kom de cheddar kaas en lente-ui met de mayonaise en crème fraîche (je gebruikt ongeveer een half bakje van 125 gram).
 4. Voeg de iets afgekoelde bacon en amandelen toe en meng alles goed door elkaar.
 5. Klaar is je overheerlijke Million dollar dip! 

Wil je dit recept bewaren? Pin het op Pinterest!


Wijntip

Je proeft het zout goed in dit borrelhapje, maar ook al je andere smaakpapillen worden geprikkeld. Bij dit hapje passen dus veel soorten wijnen, door de verschillende smaken, maar bij zout eten komt een houtgerijpte wijn goed tot zijn recht. Denk bij wit bijvoorbeeld aan een volle Chardonnay of goede champagne en bij rood aan een warme Rioja.