Carolina Reaper sambal
Sambal Carolina Reaper
 
Hoe heter, hoe beter! Dat zei ik al bij mijn vorige sambal recept, maar deze sambal van Carolina Reaper pepers gaat nog een stapje verder. Er zijn online nog weinig recepten voor sambal met de heetste peper ter wereld te vinden en aangezien hier altijd een potje sambal op tafel staat, bestelde ik in een opwelling 50 gram Carolina Reapers. Dat zijn zo’n 6 stuks. Daarom hierbij het recept voor Carolina Reaper sambal. Een hele hot hot hot variant en een ‘goed te doen’ variant.
 

Carolina Reaper: de heetste peper ter wereld

De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld,  maar zeker niet de allermooiste. Je ziet de rode pepers liggen op de foto, het zijn gerimpelde en ingedeukte pepers. In 2013 werd deze peper door het Guinness World Records uitgeroepen tot heetste peper. De Reaper is geteeld door de Amerikaanse kweker Ed Currie. Daarna verklaarde Ed dat hij een Pepper X heeft ontwikkeld die nog eens twee keer zo heet is als de Carolina Reaper. Hoe dan?! Maar het Guinness World Records en andere officiële instanties hebben dit nog niet bevestigd. Vandaag de dag is de Carolina Reaper dus nog officieel de heetste peper. Naast de hele hete smaak, is de smaak van de peper ook lekker fruitig. Tijd om daar eens sambal mee te maken!
 

Niet voor de poes…

Deze sambal is er zeker een die niet voor de poes is. De peper, zeker de binnenkant, is namelijk zo scherp dat je het beste handschoenen kan aantrekken bij de bereiding ervan. Op Youtube staan er filmpjes van mensen die de peper zo uit het vuistje eten en daarna helemaal niet goed worden en moeten huilen van de pijn. Of ik lees dat als je erna met je vingers in je ogen wrijft of boven de dampen van de pan gaat hangen dit hetzelfde zou voelen als pepperspray. Klinkt lekker hè.. Toch liet ik me daardoor niet afschrikken, al deed ik wel veilig handschoentjes aan. 
 

Twee varianten Carolina Reaper sambal

In dit recept maak ik twee varianten sambal. Een sambal, meer chilipasta, waar de pepers alleen op de barbecue gegrild zijn. Door het grillen gaat er wat van de scherpte van de pepers af en wordt deze wat zoeter. Net zoals bij geroosterde paprika’s. Deze sambal is rauwer. De andere variant is gebakken sambal met extra smaakmakers. Die smaakmakers zijn ook gelijk de blussers en halen nog weer extra scherpte weg, net zoals het bakken doet. Deze tweede variant is heel goed te doen als je wel van pittig eten houdt. Hier thuis houden we daar wel van, al was 1 mespunt per hapje goed genoeg voor mij. Van een sambal oelek uit de supermarkt kan ik zo een dikke theelepel per hap nemen, maar dat was bij deze sambal niet te doen.
 
Hier trouwens een recept voor Carolina Reaper hot sauce. De eerste variant van het recept hieronder heb ik daarvan afgeleid. 
 

Ingrediënten voor 1 klein potje/schaaltje
  • 4 Carolina Reaper pepers
  • 2 sjalotten
  • Een kleine ui
  • 1 bol knoflook of 2 teentjes als je voor de mildere variant gaat
  • 2 tl azijn
  • 1 tl gula djawa Javaanse suiker
  • 1 el ketjap manis
  • Zonnebloemolie genoeg om de bodem van je pan mee te bedekken
  • Zout
  • + Extra benodigdheden: handschoentjes, scherp mes, blender of keukenmachine, koekenpan met dikke bodem, oven of bbq, eventueel een barbecuetang, serveerschaaltje of uitgekookt glazen potje om te bewaren.

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 20 minuten bbq/oven + 20 minuten bereiding

Voor de hele hete versie:
  1. Zet de barbecue of oven aan. Grill de Carolina Reaper pepers, de sjalot in zijn velletje en de knoflook (ik deed gewoon een hele bol knoflook in zilverfolie) op de barbecue. Grill deze op ongeveer 170 tot 180 graden voor zo’n 20-25 minuten. Laat even afkoelen. 
  2. Snijd het steeltje van de pepers, verwijder het velletje van de sjalot en doe samen met de gegrilde knoflook in de blender of keukenmachine. De knoflook duw je zo uit zijn jasje als je het topje eraf snijdt. Gebruik minstens de halve bol. Mix dit kort tot een grove massa en voeg een scheut azijn, wat zout en een flinke scheut water toe (zo’n 50-100 ml). Mix nog even kort en klaar is je hete sambalpasta / saus. 
  3. Je zou dit ook nog kunnen zeven, dan blijft er een dunne hot sauce over. Deze Carolina Reaper sambal zou je zo kunnen serveren, maar dan is het vooral erg heet. 
Voor de minder hete variant:
  1. Bereid alles zoals hierboven staat voor de hele hete variant.
  2. Pel de ui en knoflook en snijd ook die in grove stukken. Doe in de keukenmachine of blender.
  3. Doe ook de ketjap manis, Javaanse suiker en azijn erbij en een heel klein scheutje zonnebloemolie. Voeg ook de Carolina Reaper blend van hierboven toe en mix alles door. Je kan zelf kiezen of je grove of fijne sambal wil. Ik heb hem hier redelijk fijn gemaakt.
  4. Pak de koekenpan erbij en giet zonnebloemolie over de hele bodem. Laat de olie goed heet worden. Zet ramen en deuren open en de afzuigkap aan en doe een schort voor, want dit kan gaan spetteren. Schep daarna de sambal over uit de blender in de pan. Laat het hoge vuur aanstaan. Blijf omscheppen totdat bijna alle olie weg is, de olie wordt vanzelf opgenomen door de pepers als je blijft roeren. Het duurt ongeveer 5 á 6 minuten.
  5. Draai het vuur uit en schep de sambal over in een (schoon!) glazen potje of een schaaltje. Als je het ‘s avonds gelijk wil eten kan je het laten afkoelen in het serveerschaaltje.
  6. Bewaar je het in een potje? Bewaar dan in de koelkast met een laagje zonnebloemolie erop, dan bederft het minder snel. Het is dan beperkt houdbaar, ongeveer 1 week afhankelijk of je er met een schoon lepeltje ingaat.
  7. Vergeet geen schaaltje kroepoek neer te zetten om af te blussen 😉 Selamat makan!

Gebakken sambal Carolina Reaper

De hoeveelheid

Dit recept is genoeg voor 1 potje of schaaltje zoals op de foto. Dat is genoeg voor zo’n 10 personen bij de maaltijd, in ieder geval voor mensen die wel van wat pit houden 😉 Wil je een grotere portie van deze sambal maken? Verdubbel dan de ingrediënten of driedubbel ze. Dan kan je meer bewaren, wat altijd handig is. 

Meer zin in een iets mildere sambal? Maak dan dit snelle recept voor sambal van rawit en rode pepers. Lekker bij nasi!


Wijntip

Afhankelijk van wat je verder aan gerechten serveert, ga je bij heel pittig eten voor een frisse witte wijn met een klein zoetje. Dat haalt het pittige er een beetje af. Ik wissel vaak een Riesling af met een andere witte wijn om te proberen welke lekkerder past.