Cajun hash browns met chorizo en ei
Cajun hash browns
 
Cajun hash browns met chorizo en ei, een stevig maaltje van geraspte aardappels met allerlei lekkers erdoor. Eigenlijk hebben deze cajun hash browns met chorizo en ei nog het meeste weg van een soort grote aardappelpannenkoek. Maar dan nog met verse groenten, pittig zoute chorizo en een heerlijk gebakken ei on top. Je kan je wel voorstellen hoe lekker dat is!
 

Hash browns cajun style als ontbijt?

Hash browns zijn oorspronkelijk een Amerikaans ontbijt- of bijgerecht. In 2012 was ik in Las Vegas, waar ik heel vaak ontbeet met een hele platter vol cheesy hash browns (met natuurlijk American pancakes met bacon en maple syrup on the side). HEERLIJK! OP vakantie ontbijt ik graag stevig. Hash browns kun je eigenlijk wel een beetje vergelijken met het Zwitserse rösti. Je kan er volop mee variëren: wat lekker is bij aardappels, is lekker als hash browns. Deze variant met chorizo en ei is uitermate geschikt als diner, maar is natuurlijk ook het beste anti-kater ontbijt ever. Wat jij wilt! De groenten die bij cajun horen zijn officieel bleekselderij, ui en groene paprika. Maar heb jij nou geen groene paprika in huis, maar wel een rode, dan kan je die natuurlijk prima switchen.

 

Hash browns maken in mijn nieuwe skillet

In maart was ik jarig en als verjaardagscadeau kreeg ik van mijn vader en zijn vriendin een prachtig mooie kersenrode skillet van Le Creuset (no spon, just heel erg fan!). Deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, want hij kan op het gasfornuis, zo de oven in voor dat krokante korstje én daarnaast ook nog eens op de bbq, zodat je bijvoorbeeld chili heel langzaam kan laten garen en roken. Daarnaast verbrandt je eten niet snel in een skillet, omdat de gietijzeren pan de warmte heel goed verdeeld, waardoor alles mooi gelijkmatig bakt. En dan die kleur, kersenrood. I love it!
Nou zijn Le Creuset items altijd best prijzig, dus om een hele Le Creuset familie te krijgen vraag ik die af en toe gewoon cadeau. Ze gaan als het goed is je hele leven mee, dus het is de investering meer dan waard. Van vriendlief kreeg ik de blauwe braadpan voor kerst. En toevallig was mijn buurman daar getuige van, waarop hij zei “Ik heb nog nooit iemand zo blij gezien met een… pan.” Haha.
Volgende die ik graag aan mijn Le Creuset familie wil toevoegen is de grote ovale braadpan, liefst een in het oog springende en opvallende kleur. Of de tarte tatin schaal. Ik kan niet kiezen. Hint hint, voor vriendlief als je dit leest 😉 Anyway, dit recept voor cajun hash browns met chorizo maak je dus het liefst in een skillet, maar heb je die niet in huis dan kan je ook gewoon een goede koekenpan met anti-aanbaklaag gebruiken of een lage braadpan met dikke bodem. Zie tips hieronder, want dan wordt het recept iets anders. 
 

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 2 flinke aardappels (vastkokend)
  • 1  groene paprika in blokjes gesneden
  • 1  ui grof gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
  • 2 theelepels cajun kruiden zonder zout
  • Halve chorizo worst (ongeveer 150 gram)
  • 4 eieren of 2 als je 2 eieren per persoon teveel vindt
  • 25-50 gram geraspte cheddar
  • Olie en boter om in te bakken
  • + Benodigdheden: skillet en oven (of goede braadpan)

Hash browns met chorizo en ei


Hoe maak je het?
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Rasp de aardappels met schil en laat even uitlekken in een vergiet.
  3. Verhit een beetje zonnebloemolie en boter in de pan en bak de aardappelrasp zachtjes aan onder af en toe omroeren.
  4. Pel en snipper de ui en snijd de bleekselderij en paprika in blokjes, als je dat nog niet gedaan hebt. Voeg de paprika, ui en bleekselderij toe aan de aardappelrasp.
  5. Tijd voor de chorizo! Snijd de chorizo worst in kleine blokjes en doe de blokjes bij de aardappels.
  6. Vervolgens voeg je de cajun kruiden toe. Ik gebruik cajun kruiden zonder zout want door de chorizo wordt het al zout genoeg. Roer even om.
  7. Nu strooi je de geraspte cheddar eroverheen en roer je het niet meer om.
  8. Probeer een beetje kuiltjes te maken voor de eieren en breek tot slot de eieren boven de pan.
  9. Heb je een skillet dan zet je die nu voor ongeveer 20 minuten in de oven tot de eieren gestold zijn. 
  10. Zet de pan op tafel en schep op uit pan. Eet smakelijk! Oh en pas op, de pan is loeiheet.

Tips van Tammie:

  • Heb je geen skillet en gebruik je een gewone koekenpan of braadpan? Let dan wel heel goed op dat de onderkant van je hash browns niet aanbrand, zet je vuur dus niet te hoog. En plaats je pan niet in de oven op het eind, laat je eieren dan gewoon garen op een laag vuurtje. Dit kan wel zo’n 10 minuten duren.
  • Rasp je aardappels pas vlak voordat je ze gaat gebruiken, anders worden ze bruin van kleur. Doet niets af aan de smaak, maar ziet er anders uit. Ik dacht slim al ‘s middags de aardappels te raspen en afgedekt in de koelkast te bewaren, maar daardoor zien mijn hash browns met chorizo en ei er op de foto dus wel wat bruiner uit dan aardappels usual zijn. 
  • Liever vega? Laat de chorizo weg en voeg wat extra zout toe bij stap 6. 

Wijntip

Hier kan van alles bij, want de cajun hash browns met chorizo en ei zijn zout, vet, kruidig en toch ook weer licht. Ik dronk hier zelf een volle Chardonnay bij, deze. Omdat we hier nog een kipgerecht bij aten, maar een lichte rode wijn gaat ook helemaal prima denk ik.