Borek hapjes met spinazie en kaas
Deze borek hapjes met spinazie en kaas moet je echt maken dit weekend! Borek (van börek of burek) is een deeggerecht dat gegeten wordt in veel landen in het Midden-Oosten en de Balkan. Zo ook in Tel Aviv, waar ik het veel tegenkwam. Je maakt het van blader- of filodeeg en de variaties op vullingen zijn eindeloos. Dit keer maak ik ze met bladerdeeg, twee soorten kaas en spinazie. Plus natuurlijk wat heerlijke kruiden uit het Midden-Oosten. Een ideaal borrelhapje!
Wat is borek of borekas?
Het oorspronkelijke recept voor deze borekas, oftewel kleine borek hapjes, komt uit het kookboek TLV van Jigal Krant. Het kookboek is geïnspireerd op de Israëlische keuken en dan met name die van Tel Aviv. Na mijn vakantie in de bruisende stad had ik dus veel zin deze hapjes te gaan maken. Ik heb er mijn favoriete jong belegen Beemsterkaas aan toegevoegd en ook wat van de verse za’atar kruiden die ik mee terug nam van vakantie. Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten, waarin het groene kruid za’atar centraal staat. Dit lijkt erg op verse oregano, maar is net weer anders. Echt, als je deze kruiden gebruikt, gemixt met de kaas en de bladerdeeg: de geuren die dan uit de oven komen, je gaat meteen watertanden.
Borek hapjes met spinazie en kaas
Verder maak je deze borek hapjes met roergebakken spinazie, waar je daarna het vocht goed uit moet persen. Ik ben zelf dol op spinazie en in combinatie met kaas doet deze groente het altijd goed. Je mixt door het mengsel ook een eidooier, wat ervoor zorgt dat alles goed smeuïg wordt en ook wat compacter blijft. Dat is erg fijn voor het vullen van de borek hapjes. Zien hoe ik dit maak? Check de reel op Instagram via @aantafelmettammie.nl.
Ingrediënten voor 4 personen bij de borrel
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg (12 x 12 cm)
- 2 klontjes gezouten roomboter
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 200 gram spinazie
- 60 gram jong belegen Beemster kaas geraspt
- 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1 ei gesplitst
- 1 el za’atar
- 0,5 el nigella- of sesamzaad
- Olijfolie
- Versgemalen peper en zout
- Benodigdheden: oven, mengschaal, zeef, koekenpan, scherp mes, kwastje
Hoe maak je deze borek hapjes met spinazie en kaas?
Bereidingstijd: 35 minuten + halfuurtje opstijven
- Verhit in een ruime pan een klontje gezouten boter en een scheutje olijfolie. Fruit de ui en knoflook op laag vuur.
- Voeg na 5 minuten de spinazie toe en draai het vuur iets hoger. Roer af en toe. Zet het vuur uit als het spinazieblad geslonken is. Druk in een zeef het vocht uit de spinazie.
- Roer de Parmezaan, Beemsterkaas, helft van de za’atar en nog een klont gezouten roomboter door het spinaziemengsel. Laat 1 minuut afkoelen en roer dan het eigeel erdoor. Laat de vulling een halfuurtje opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en bewaar in de koelkast, zodat het deeg niet te slap wordt. Haal de vulling uit de koelkast en laat gooi overtollig vocht weg.
- Pak een plakje bladerdeeg, halveer deze en lepel wat van de vulling op één kant van de beide helften bladerdeeg. Vouw dicht en druk de randjes aan met je vingers en daarna een vork.
- Bestrijk de borek hapjes met losgeklopt eiwit en bestrooi rijkelijk met de rest van de za’atar en nigella- of sesamzaad.
- Leg de hapjes op een met bakpapier bekleed rooster of bakplaat. Bak in 15-20 minuten goudbruin in de oven en laat een kwartiertje afkoelen voor je ze serveert. Ook koud zijn ze een dag later nog heerlijk!
Heeft het gesmaakt? Laat het mij vooral weten! En volg mij ook op Instagram of via Pinterest.
Tip voor een andere lekkere bladeerdeeghapjes zijn deze borrelhapjes met brie, bacon en vijg. Meer zin in zoet én hartig? De bladerdeegtaartjes met framboos, spijs en geitenbrie hebben een verrukkelijke combinatie van smaken.
Wijntip
Bij deze borek hapjes met spinazie en kaas ga je voor een fijne borrelwijn, lekker snacken met een wijntje. Kies bijvoorbeeld voor een frisse Verdejo uit Spanje, zoals deze Torres Celeste Verdejo.
Comments are closed.