Bladerdeegtaartjes met geroosterde pompoen en geitenkaas
Bladerdeegtaartjes met geroosterde pompoen en Saint-Maure de Touraine geitenkaas
 
Heb jij alles voor je kerstdiner al gepland? Mocht je op de valreep nog op zoek zijn naar een vegetarisch voorgerecht, maak dan deze bladerdeegtaartjes met mascarpone, geitenkaas en geroosterde pompoen. Gegarandeerd genieten!
 
Yummie geitenkaas
Voor deze bladerdeegtaartjes ging ik los met een hele lekkere geitenkaas. Deze geitenkaas heeft ook een plekje verworven op de Kaas! wall of fame op mijn blog, namelijk: de Sainte-Maure De Touraine uit Frankrijk. Deze kaas heeft een rokerig aslaagje en de behoorlijk sterke, typische geitenkaassmaak. Sainte-Maure de Touraine is 1 van de populairste en meest geproduceerde geitenkazen van Frankrijk én grappig is: er zit een rietje van stro door deze kaas! Benieuwd waar dat rietje voor is? Kijk dan hier!
 
Terug naar de bladerdeegtaartjes
Na de paté en boeuf bourguignon vond ik het ook wel leuk om nog een vegetarisch voorgerecht te maken en met jullie te delen. Want vega is net zo lekker en tegenwoordig schuift er altijd wel een vegetarisch iemand aan bij het kerstdiner. En, dit voorgerecht maak je met maar 5 ingrediënten!

Ingrediënten

Voor 4 taartjes:

 • 4 plakken bladerdeeg
 • 1 kleine flespompoen
 • 1 stuk geitenkaas in plakken
 • Handje gedroogde tijm
 • 2 eetlepels mascarpone

Wil je liever een wat minder sterke geitenkaassmaak? Ga dan voor jonge chevre doux of zachte geitenkaas gemengd met honing.


Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Schil de pompoen, snijd doormidden, verwijder het vruchtvlees en de pitten en snijd dan in halve plakken. Leg de plakken pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er wat olijfolie overheen. Rooster de pompoen 20 minuten in de oven.
 3. Haal de pompoen uit de oven, zet even apart en laat de bakplaat afkoelen. Leg de plakken bladerdeeg vervolgens op de met bakpapier beklede bakplaat.
 4. Snijd de randjes van de plakken bladerdeeg af en zet elk plakje weer op het bladerdeeg zodat je taartje hogere randjes krijgt. Druk de randjes goed aan.
 5. Besmeer de binnenkant van de bladerdeeg met de mascarpone en bestrooi met wat tijm (zie foto hieronder).

Bladerdeeg met mascarpone

 1. Leg hierop per taartje 4 plakjes van de geitenkaas en daarbovenop 3 plakken pompoen. Strooi hier bovenop wat tijm (zie foto). Plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 2. De geitenkaas smelt en borrelt, dus de plakken pompoen zakken wat in. Haal daarom na 15 minuten de bakplaat uit de oven en leg per taartje nu nog 4 plakjes pompoen bovenop. Strooi hierover weer wat gedroogde tijm en doe de bladerdeegtaartjes nog zo’n 3 tot 4 minuten in de oven of tot je bladerdeeg helemaal gaar is.
 3. Garneer eventueel nog met krokante salie of met wat honing en serveer.
Bladerdeegtaartjes pompoen voor de oven

Bladerdeegtaartjes voordat ze de oven ingaan.


Wijntip

Een frisse Sauvignon Blanc die past bij het sterke zuurtje van de geitenkaas, maar de pompoen niet teniet doet. Denk bijvoorbeeld aan de wijntip die al bij deze Kaas! staat. Of denk bijvoorbeeld aan deze frisse Sauvignon uit Marlborough.