Bladerdeeg borrelhapje met brie, bacon en vijg

Een bladerdeeg borrelhapje met brie, bacon en vijg is typisch zo’n makkelijk te maken borrelhapje, waarvoor ik vaak alles al in huis heb. Bladerdeeg plakjes heb ik in de vriezer en brie heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Vijgenjam eigenlijk ook, want dat past lekker bij blauwe kaas. Daarnaast is dit hapje zo gemaakt, lekker om gewoon in 1 keer hop in je mond te doen!

Leuke combinatie borrelhapje

Aangezien brie een van mijn lievelingskazen is (ik heb er een hele pagina aan gewijd op mijn website), stond dit borrelhapje al snel bij mij op tafel, toen ik het eenmaal gevormd had in mijn hoofd! Het mooie is: je hebt maar 5 ingrediënten nodig en een oven. Het is daarnaast een ideale amuse. Je bijna alles al van tevoren klaarmaken of klaarzetten. Verder is de combinatie van zoet en hartig gewoon top, love it!

Oude versus nieuwe foto

Bij dit recept stond een hele oude, lelijke foto. Snel gemaakt toen ik dit hapje voor vrienden maakte. Je ziet de foto hier beneden nog staan. Beschamend haha! Dus heb ik onlangs dit borrelhapje nog een paar keer gemaakt en op de foto gezet. Ik ben nog steeds niet helemaal tevreden. Ik heb wat met verschillende lichtinval gespeeld en de ene variant is met losgeklopt ei op het bladerdeeg en de ander niet. Hierdoor is de ene veel bruiner van klaar dan de ander, oeps,  maar je ziet nu in ieder geval wel beter dat dit hartstikke lekker is! Qua smaak maakt het namelijk niet uit. Ik sluit alleen niet uit dat ook deze foto’s binnenkort vervangen gaan worden. Maar in de tussentijd: maken dit makkelijke borrelhapje! 🙂


Ingrediënten voor 12 stuks
 • 1 stuk brie in plakjes
 • Ongeveer 2 eetlepels vijgen confiture
 • 6 plakken bacon of ontbijtspek
 • 3 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
 • 1 losgeklopt ei

Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren. Je kan dit ook in zessen doen, voor meer kleine hapjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 3. Bestrijk de vierkantjes bladerdeeg licht met het losgeklopte ei.
 4. Snijd de plakken bacon door de helft en leg op ieder vierkantje bladerdeeg een half plakje bacon. Zorg dat de bacon ongeveer even groot is als het bladerdeeg of vouw het plakje dubbel.
 5. Doe dit 12 minuten in de oven. Na 12 minuten haal je de bakplaat met de bladerdeeg uit de oven. De hapjes zijn nu al bruiner en wat meer gerezen, maar nog niet gaar.
 6. Leg op ieder vierkantje bladerdeeg een plakje brie. Plaats de bakplaat weer terug in de oven, voor nog zo’n 10 á 12 minuten. 
 7. Als je de bladerdeeg hapjes uit de oven hebt gehaald, laat dan 2 minuten rusten en lepel er daarna een klein beetje vijgenjam op.
 8. Leg de bladerdeeg hapjes op een mooie serveerplank en smullen maar!

Tip: ook peren confiture is hier erg lekker bij. Of je gaat voor verse vijg in partjes on top, ook lekker!


Wijntip

Ik zou gaan voor een medium volle Chardonnay. Liefst een heel klein beetje vettig, zodat ‘ie lekker bij de brie en bladerdeeg past, maar een mooie tegenhanger is van het zoutje van de bacon. Een fijne wijn hiervoor is deze Chileense én biologische chardonnay van Birds of Paradise die ik pas geleden proefde via Wijntjes met Esther. Vol en romig, maar toch fris. De wijn heeft die typisch romige, wat heftigere chardonnay geur.