Bietjessalade met krokante geitenkaas
Bietjessalade met geitenkaas
 
Een gezonde, maar heerlijke salade om het jaar fris mee te beginnen is deze bietjessalade met krokante geitenkaas. Gezond en lekker. Maak deze bietjessalade als lockdown thuislunch! Ook goed te meal preppen by the way.
 
Rode bietjes uit een potje
Groenten uit een potje, dat kan nooit gezond zijn dacht ik altijd. Maar het schijnt wel zo te zijn. Dus toen ik een potje bietjes met ui kreeg in de Foodybox kerst nam ik de proef op de som. In plaats van een warm bietjes gerecht, maakte ik er een gezonde en frisse salade mee. 
 
Gezonde bietjessalade met een fris zuurtje
In deze bietjessalade met krokante geitenkaas zitten fijn gesneden stukjes augurk. Ik vind augurken door salades vaak lekker. Het geeft net even een lekker fris zuurtje aan veel salades. Zo doe ik ook vaak sambal en augurk in de eiersalade, waardoor het lekker fris wordt. Ander pluspunt: augurken zijn laag in calorieën. De dressing met frisse sinaasappel en wat pit van tabasco maakt het helemaal af! Fijne combinatie met de zoete biet.
 
Geen krokante geitenkaas voor vriendlief
Die lust namelijk geen geitenkaas. Zo jammer 🙁 Maar in dat geval kan je ook prima voor een bol burrata gaan. En lust je eetpartner wel geitenkaas, snijd de plak geitenkaas dan doormidden zodat je 2 rondjes hebt. Of ga voor kleine rondjes of bolletjes geitenkaas. Kan allemaal, hoe dan ook is zo’n warm krokant geitenkaasje heaven!

Ingrediënten voor 2 personen
  • 1 potje rode biet met ui 320 gram (van Servero)
  • Plak verse geitenkaas of losse rondjes geitenkaas ongeveer 150 gram voor 2 personen
  • 1 appel
  • Handje ongebrande pecannoten of walnoten
  • 1 rode ui
  • 7 kleine augurkjes of 3/4 grote augurken
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 el mayonaise
  • 1-2 el Griekse yoghurt
  • Scheut tabasco
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • 1 el bloem
  • Boter om in te bakken
  • Optioneel: avocado in repen en overige restjes groenten die je op moet maken, zoals paprika, bleekselderij of bosui
  • Optioneel voor de geitenkaas haters: een bol burrata
  • + Extra benodigdheden: koekenpan, salade bowl, scherp mes, vergiet, schaaltjes

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 35 minuten

  1. Laat de bietjes goed uitlekken in een zeef.
  2.  Snijd de appel, ui en augurk in kleine stukjes. Doe dit samen met de bietjes in een schaal. Breng op smaak met peper. Meng een goede scheut tabasco met het sap van de halve sinaasappel, de yoghurt en de mayonaise en zet even apart.
  3. Mix de dressing door de salade en verdeel de salade over 2 borden. Verdeel er de noten overheen en leg er eventueel de reepjes avocado of extra groenten bij.
  4. Heb je 1 grote ronde geitenkaas? Snijd deze dan door de helft. Zet 3 schaaltjes klaar, 1 voor de bloem, 1 voor het ei en 1 voor het paneermeel. Wentel de geitenkaas eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot goed door het paneermeel. 
  5. Bak de geitenkaas in wat boter rondom goudbruin in een paar minuten. 
  6. Serveer de warme geitenkaas op de salade en eet smakelijk!

Wijntip

De aardse smaak van biet kan wel een fruitige rode wijn hebben, maar omdat deze salade friszuur is en we hem eten met geitenkaas, gaan we voor een frisse Sauvignon Blanc die uit je glas stuift. Bijvoorbeeld de organische La casa de bio “Blanquita” Sauvignon Blanc die ik laatst proefde, onder andere te koop bij Dirk van den Broek.