Ayam asam manis pedas – pittige, zoetzure kip
Pittige zoetzure kip ayam asam manis pedas
 
Ayam asam manis pedas, een hele mond vol voor dit simpele en snelle Indonesische kipgerecht. Met nog geen 10 ingrediënten maak je deze echt Indonesische pittige zoetzure kip. Echt een super smaakvol gerecht. Ayam asam manis pedas is hier thuis in ieder geval flink in de smaak gevallen!
 
Deze sticky zoetzure, pittige kip is echt comfortfood
Maar dus wel snel klaar en zonder teveel poespas. Het gerecht is pittig, maar het zoet en zuur zorgen voor een mooie balans. Ideaal als makkelijk onderdeel van een rijsttafel. Maar ook zeer geschikt voor een simpele, doordeweekse maaltijd met een kommetje witte rijst ernaast. Je kunt de kip gebruiken die je wilt, ik gebruik hier kippendij, maar kip drumsticks of kipfilet kunnen uiteraard ook. Recept is vanuit favoriet Indonesisch kookboek ‘Blauw’, uiteraard met eigen aanpassingen en lekker pittig. 

Ingrediënten

Voor 4 personen als bijgerecht of 3 personen als hoofdgerecht

 • 700 gram kippendij
 • 4 teentjes knoflook 
 • 2 stengels citroengras (sereh)
 • 50 ml zonnebloem- of andere plantaardige olie
 • 75 gram palmsuiker (gula djawa) 
 • 100 gram sambal ulek
 • 5 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
 • 1 volle eetlepel tamarindepasta (asem)
 • Zout

Heb je niet alles in huis? Zie mijn uitgebreide artikel ‘Indonesisch koken: wat heb je nodig?‘ voor wat je eventueel ter vervanging kunt gebruiken. 


Hoe maak je het?
 1. Hak de knoflook fijn. Snijd de kippendij in medium grote stukken. Snijd de stengel citroengras in vieren en kneus de stukken met de botte kant van een mes en maak er een paar sneden in (niet helemaal doorsnijden).
 2. Verhit de plantaardige olie in een wok of grote braadpan.
 3. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee, zorg dat de knoflook niet bruin wordt.
 4. Nu voeg je de sambal ulek toe en bakt dit ongeveer 1 minuut mee.
 5. Roer de palmsuiker los met een beetje warm water tot het een geen hard blokje meer is, maar meer kleine brokjes, licht papperig. Voeg daarna de palmsuiker toe aan de pan, roer goed door en laat in een paar minuten karamelliseren. 
 6. Doe de stukken kippendij erbij in de pan en bak ze even rondom aan op hoog vuur.
 7. Voeg vervolgens de stengels citroengras, blaadjes djeruk perut en tamarindepasta toe. Laat dit alles op laag tot middelhoog vuur in zo’n 20-30 minuten gaarpruttelen.
 8. Voeg zout naar smaak toe (ik deed ongeveer 0,5 tot 1 theelepel).
 9. Serveer in een leuke schaal of bovenop een kommetje met witte rijst en selamat makan (eet smakelijk)!
 10.  

Wijntip

Denk hierbij eens aan een frisse rosé met een licht zoetje, als tegenhanger van de zoetzure en pittige smaak. Bijvoorbeeld deze rosé Zinfandel uit Californië.