
AUBERGINE SATÉ VAN DE SHICHIRIN • Deze aubergine saté van de Shichirin is een echte smaakbom van de grill. Door de aubergine kort te stomen, daarna af te grillen op hoge temperatuur en te lakken met de marinade, krijg je een perfecte combinatie van zacht vanbinnen en gekaramelliseerd vanbuiten. Een verrassend lekker vega gerecht dat zelfs de vleesliefhebber blij maakt.
Zo maak je de perfecte aubergine saté van de Shichirin
Voor deze aubergine saté van de Shichirin stoom je de aubergine eerst kort en laat je die volledig afkoelen, dat kan je dus zelfs al een dag van tevoren doen. Je stoomt ze voor, zodat we wel volledig gaar worden. De temperatuur waarop je grilt is zo hoog, dus de satés hoeven er maar kort op en je wilt natuurlijk wel zachte, gare aubergine. Marineren kan, maar hoeft niet. Ik werk hier zonder marineren, maar met een Indonesisch geïnspireerde lak op basis van ketjap, sojasaus, gember, sereh en sambal. Die lak breng je tijdens het grillen pas aan, want je wilt niet dat het verbrandt. Door de hoge temperatuur van de Shichirin karamelliseert de lak mooi en krijgt de aubergine een diepe, rokerige smaak met een licht sticky en gekaramelliseerd korstje. Echt heaven on a stick!
Grillen op de Shichirin pro
Een Shichirin is een traditionele Japanse tafelbarbecue die werkt op houtskool en bekendstaat om z’n hoge hitte en compacte formaat. Het staat ook wel bekend als yakitori grill. Wij gebruiken hier de net nieuw gelanceerde Shichirin Pro medium. Wat vooral handig is bij deze, zijn de luchtinlaten aan de onderkant. Daardoor krijgen de kolen meer zuurstof en blijft de temperatuur stabiel tijdens het grillen. Ook zit er een aslade in, wat het opruimen achteraf echt een stuk makkelijker maakt. Hij is compact, stevig en staat gewoon heel tof op tafel. Perfect voor een saté-party met vrienden waarbij iedereen z’n eigen spiesje kan grillen.
En heb je nou geen Shichirin? Deze aubergine spiesjes kan je natuurlijk ook op de barbecue maken! Maar laat de barbecue dan goed heet worden (hoger dan 250 graden) en grill ze iets langer.
Benieuwd naar een kookvideo van aubergine saté van de Shichirin? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje!


Ingrediënten voor aubergine saté van de Shichirin | 6 stokjes
- 1 aubergine, in blokjes van ±2 cm
- Olie om te bestrijken (zonnebloem- of rijstolie)
Indische lak
- 3 el ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 1 tl tamarindepasta
- 1,5 tl palmsuiker
- 1 teentje knoflook, fijn geraspt
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl geraspte gember en sereh (potje vers AH gekoeld of gebruik alleen geraspte gember)
- 1 tl sesamolie
- Satéstokjes/spiesen van 10 tot 15 cm (bij hout een paar uur geweekt in water)
- Overige benodigdheden: scherp mes, stoommand of stomer, satéstokjes of spiesen, pannetje om ketjapsaus te koken, kwastje om te lakken, een grill, barbecue of Shichirin
Hoe maak je deze aubergine saté van de Shichirin?
Bereidingstijd: 5 minuten stomen + 10 minuten bereidingstijd + 5 minuten grillen
- Gebruik je houten spiesen? Week deze dan eerst een paar uur in water.
- Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm. Stoom de blokjes 4 tot 5 minuten tot ze net zacht beginnen te worden, maar nog wel stevig zijn. Laat ze daarna goed uitlekken en helemaal afkoelen. Dit kun je ook al een dag van tevoren doen, bewaar dan in een bakje in de koelkast.
- Rijg de stukjes aubergine op de spiesen. Zorg dat de alles stevig tegen elkaar aan zit, zodat alles goed blijft zitten tijdens het grillen.
- Maak intussen de lak door alle ingrediënten in een klein pannetje zachtjes te verwarmen. Laat het 1 à 2 minuten sudderen tot de suiker is opgelost en de saus licht stroperig wordt. Laat de saus daarna afkoelen. Gebruik om tijdens het grillen mee te lakken.
- Verwarm intussen de Shichirin tot de houtskool goed heet is. Bestrijk de spiesen licht met olie om plakken te voorkomen.
- Grill de saté direct boven het vuur, ongeveer 2 minuten per kant. Lak de spiesen tussendoor meerdere keren met de ketjap laksaus. Let op dat je niet te dik lakt, want door het suikergehalte kan de saus snel verbranden. Draai de spiesen regelmatig voor een gelijkmatige garing en karamellisatie.
- Serveer de saté optioneel met geroosterde kokosrasp en fijngehakte pinda’s voor een lekkere crunch. Eet smakelijk!
Liever een ander vega barbecuegerecht? Deze gegrilde prei met honing en geitenkaas is ook erg lekker!
Wijntip
Grillen en daarnaast lekker met een wijntje chillen, bij zo’n Aziatisch gerecht gaan we voor een witte frisse wijn. Bijvoorbeeld een Grüner Veltliner. Maar rood kan ook! Doe eens gek en ga voor een Blaufränkisch uit Oostenrijk of Duitsland. Dit is een mooie combi als je ook andere grillgerechten serveert. Blaufränkisch is kruidig, fris en soepel, en past heel goed bij gegrilde groenten met een Aziatische twist.