Aspergeterrine met zalm
Het witte goud in een hemelse aspergeterrine met zalm
Als liefhebber van het witte goud was ik weer heel blij met de aspergelevering met AA-kwaliteit asperges, rechtstreeks uit de Limburgse grond. Met dank aan het Nederlandse Asperge Centrum kon ik weer lekker aan de slag met nieuwe aspergerecepten. Er staan namelijk al 6 recepten met asperges op mijn site en met deze aspergeterrine erbij wordt dat 7. De heerlijke witte groenten vormen de basis voor deze aspergeterrine met zalm, een gerecht dat de lente op je bord brengt.
Asperges op hun hoogtepunt
Ingrediënten voor aspergeterrine met zalm | 10 personen
- 350 gram zalmfilet zonder vel
- 8 witte asperges
- 600 gram roomkaas ik gebruikte Philadelphia naturel, maar St. Moret kan ook
- 1 ei
- Bosje verse dille
- 4 blaadjes gelatine
- 1 tl zout
- Versgemalen peper
- Optioneel: komkommer ter garnering
- Benodigdheden: patévorm of cakevorm, grote ovenschaal waar de cakevorm in past, scherp mes, mixer/spatel, vershoudfolie, bakpapier, steelpan
Hoe maak je deze aspergeterrine met zalm?
Bereidingstijd: 45 minuten + 12 uur opstijven
- Snijd de harde uiteinden van de asperges af en schil ze. Kook ze gedurende 15 minuten in kokend gezouten water. Laat ze uitlekken.
- Snijd 3/4 van de dille fijn en laat een paar takjes over ter garnering. Snijd ook de zalm in lange dunne plakken van ongeveer 1-2 cm dik.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Laat ze uitlekken door ze uit te knijpen. Doe ze nu met een eetlepel roomkaas en het vocht van de blaadjes in een steelpannetje en verwarm kort zodat de gelatine niet meer hard is, maar volledig is opgenomen door het water. Let op: laat het niet koken.
- Meng de gelatine met de roomkaas, het ei en de fijngehakte dille. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 210° graden. Bekleed de binnenkant van de cakevorm met vershoudfolie. Leg een laag kaasmengsel, een laag asperges en een laag plakken zalm neer. Herhaal dit en eindig met een laag kaas.
- Vul de grote ovenschaal met een laag water, leg een vel bakpapier op de terrine en zet deze in het waterbad. Bak 35 minuten in de oven.
- Laat de terrine volledig afkoelen voordat je deze minstens 12 uur in de koelkast zet.
- Haal de aspergeterrine uit de koelkast en garneer met plakjes komkommer en takjes dille naar smaak.
- Snijd de terrine gelijk uit de koelkast in plakjes, gebruik hiervoor een heel scherp mes. Serveer in plakjes met eventueel crackers of stokbrood erbij. Heb je een stuk met veel roomkaas, dan is dit erg lekker op een crackertje!
Heeft het gesmaakt? Laat het mij vooral weten! En volg mij ook op Instagram of via Pinterest.
Wijntip
Wijn en asperges, die twee horen bij elkaar! We gaan hier voor een lekkere frisse witte wijn, een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland met de naam Jeffrey’s Bay. De wijn heeft de geur van tropische vruchten en citrus. Door de droge, frisse en rijke smaak met fruitige indrukken van grapefruit, passievrucht en meloen past deze perfect bij asperges met een romig tintje, zoals deze terrine met roomkaas of gewoon ouderwets bij asperges met botersaus.