Asperges met ham en kaas uit de oven

Asperges met ham en kaas uit de oven

ASPERGES MET HAM EN KAAS UIT DE OVEN • Zodra de lente begint, liggen ze weer in de winkel: verse Hollandse witte asperges! Deze seizoensfavoriet is niet alleen lekker in de klassieke versie met ei en botersaus, maar ook met ham en kaas.

Asperges met ham en kaas uit de oven

In dit recept geef ik een twist aan de bekende witlof met ham en kaas. In plaats van witlof gebruiken we sappige witte asperges die we omwikkelen met ham en gratineren met kaas en Hollandaisesaus in de oven. Asperges met ham en kaas uit de oven zijn romig, hartig en echt comfort food voor het voorjaar.

Makkelijk, snel en favoriet

Deze ovenschotel staat in een mum van tijd op tafel en is perfect voor drukke doordeweekse dagen of juist voor een gezellige weekendlunch. Serveer de asperges met ham en kaas uit de oven met een frisse salade of gekookte of gebakken krieltjes. Zo heb je een volwaardige maaltijd boordevol smaak.

Benieuwd naar een kookvideo van deze asperges? Kijk dan op mijn Instagram @aantafelmettammie.nl voor een filmpje van de bereiding.


Ingrediënten voor asperges met ham en kaas uit de oven | 2-3 personen

  • 10 witte asperges
  • 5 plakken (plantaardige) ham
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 pakje saus voor asperges
  • Verse bieslook
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Voor de krieltjes

  • 400 gram (gemengde) krieltjes
  • 25 gram Blue Band plantaardig alternatief voor roomboter
  • Snuf zout
  • Versgemalen nootmuskaat
  • Benodigdheden: hapjespan met deksel, aspergepan, scherp mes, aspergeschiller, snijplank, ovenschaal


Hoe maak je deze asperges?

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Schil de witte asperges met een aspergeschiller en snijd de houtachtige onderkant eraf. Breng water met een snuf zout aan de kook in een aspergepan en kook de asperges in ongeveer 12 minuten beetgaar. Giet ze voorzichtig af.
  2. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Verdeel de asperges in vijf bundeltjes van twee en wikkel elke bundel in een plak (plantaardige) ham. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal en giet de aspergesaus erover en strooi daarna de geraspte kaas. Knip wat fijngehakte bieslook erover. Zet de schaal ongeveer 10-15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en licht kleurt.
  3. Was de krieltjes en halveer de grotere exemplaren. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Eet ze zo als gekookte krieltjes of bak ze.
  4. Bij bakken: verhit een hapjespan met de plantaardige boter en bak de krieltjes op middelhoog vuur met een snuf zout en vers geraspte nootmuskaat in ongeveer 10 minuten goudbruin.
  5. Serveer de asperges met ham en kaas uit de oven samen met de gebakken krieltjes en garneer met fijngehakte verse bieslook. Eet smakelijk!

Liever een andere gerecht met asperges? Bekijk dan zeker deze 8 x aspergerecepten!

Wijntip

We gaan voor een frisse lentewijn, een Grüner Veltliner. Stuivend fris, zoals een Grüner Veltliner hoort te zijn. Deze Setzer ‘Golden’ Grüner Veltliner is lekker fris, licht en strak, perfect bij asperges met een romige saus. 

Deel dit bericht met vrienden

Foto van Tamara

Tamara

Leuk dat je op mijn website kijkt! Dan deel jij vast net zo’n liefde voor kaas, goede wijn en lekker eten als ik. Kijk lekker rond bij alle recepten. Proost! 

Op zoek naar iets anders?