Antilliaanse kaasballetjes
Kaasballetjes snack
 
Antilliaanse kaasballetjes voor de swiepswoepswap van september! Bij de swiepswoepswap maak je een gerecht van een andere foodie en pas je het gerecht naar eigen wens een klein beetje aan. Ik ben deze maand gekoppeld aan Ilona van Worstenbrood en Wijn en dat vind ik toch leuk! Lees hieronder waarom.
 

Echte Bourgondiërs

Ilona en ik zijn namelijk allebei echte Bourgondiërs, in hart en nieren. Zij komt uit Brabant, nou dan weet je het wel (ik noem verse worstenbroodjes) en woont nu een aantal jaar op Curaçao met haar man. Natuurlijk vond ik dan dat mijn swiepswoepswap een Caribisch receptje moest zijn en als het dan ook nog eens met kaas is, dan word ik helemaal blij. Zodoende maakte ik haar recept voor Antilliaanse kaasballetjes. 
 

Zelf kaas raspen en andere tips

Wat belangrijk is om deze balletjes te maken, is dat je zelf de kaas raspt. Op voorgeraspte kaas zit een laagje waardoor de kaas niet zo lekker smelt. Dit haal ik trouwens allemaal uit Ilona haar recept hoor 😛 Oja, ook zout hoeft niet extra toegevoegd, want de kaas is zout van zichzelf. De laatste tip: als je ze in een frituurpan bakt, leg ze dan niet eerst in het frituurmandje. Dan plakken ze daar namelijk meteen aan vast. Gooi de balletjes gewoon (voorzichtig) in de olie en haal ze er met het mandje of met een schuimspaan uit. Even laten uitlekken op keukenpapier en serveren met zoete chilisaus dip.
 

Antilliaanse kaasballetjes

Ilona doet door haar kaasballetjes -á la Holtkamp- 30 gram blauwe kaas heen. Dat hoef ik hier thuis niet te proberen, tenzij ik alle kaasballetjes in mijn eentje wil opeten 😛 Vriendlief walgt van blauwe kaas, ook als je (zoals het recept zegt) het niet schijnt te proeven. Ik verving de blauwe kaas door oude Beemster kaas Grand Cru. Lekker pittig oud. Kan je die niet vinden? Dan is gewone oude kaas natuurlijk ook prima. Deze combi werd hartstikke lekker! Hoe de balletjes smaken met blauwe kaas zal ik dus misschien wel nooit weten, maar deze Antilliaanse kaasballetjes kan je met een gerust hart op tafel zetten bij mede-anti-blauwe kaas gasten. Om het echt Hollands te houden ben ik gegaan voor de Hollandse combi Beemster belegen en extra oude kaas, altijd goed. Op de Antillen worden deze balletjes tenslotte ook gegeten met Nederlandse kaas.
 
Je vindt hier het recept voor de Antilliaanse kaasballetjes van Ilona van Worstenbrood en Wijn. 
 


Ingrediënten voor 4 personen als borrelhapje

 • 1 ei en 1 eiwit
 • 1/2 theelepel = 4 gram bakpoeder
 • 220 gram belegen (Beemster)kaas geraspt
 • 30 gram oude (Beemster)kaas Grand Cru geraspt
 • 50 gram bloem + extra om te bestuiven
 • 1/4 tl witte peper
 • Zonnebloemolie (als je geen frituurpan hebt)
 • Extra: (pittige) chilisaus
 • Benodigdheden: (frituur)pan, grote kom, rasp, groot bord, schuimspaan

Hoe maak je Antilliaanse kaasballetjes?

Bereidingstijd: + oventijd

 1. Rasp alle kazen. Klop het ei en het eiwit los met de bakpoeder.
 2. Voeg de kaas, peper en bloem toe aan de eieren en kneed tot een stevige bal. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
 3. Vorm kleine balletjes van het deeg en bewaar ze op een met bloem bestoven bord. 
 4. Frituur de kaasballetjes ongeveer 3 minuten in hete olie op 175˚C. Laat ze daarna kort uitlekken op keukenpapier en serveer warm. 
 5. Heb je kaasballetjes over? Ze zijn 2 dagen houdbaar (en nog lekker van smaak) in de koelkast. Je warmt ze makkelijk op in de oven of airfryer. 

Hebben we nog meer zin in kaas? Kijk dan zeker eens onder de categorie Kaas voor nog veel meer lekkers! Daar vind je bijvoorbeeld deze heerlijke kaasbroodjes


Wijntip

Een fijne borrelwijn! Denk aan een lekkere Verdejo of frisse Pinot Grigio. Heerlijk bij deze Antilliaanse kaasballetjes.