Aardappel pannenkoeken met kaas

 

Aardappel pannenkoeken met kaas zijn dé cheesy verwennerij voor deze koude winterdagen. Deze aardappel ‘pannenkoeken’ maak je met (leftover) aardappelpuree en natuurlijk de beste Zwitserse kaas. Serveer dit als snack of met groenten ernaast en je hebt een top maaltijd!
 

Aardappel pannenkoeken mét kaas

Of ik een lekker recept wist met de Zwitserse kazen van Kaltbach en Emmi. Ja, natuurlijk! Nu worden Zwitserse kazen vaak in combinatie met aardappel gegeten in Zwitserland, dus ik wilde ook iets met aardappel maken. Dat werden deze aardappel pannenkoeken, die eigenlijk een beetje het midden houden tussen Duitse reibekuchen, potato cakes en pannenkoeken. Er gaat hier -net zoals in pannenkoeken- ei en bloem in, alleen geen suiker, want dit zijn hartige pannenkoekjes. 
 

Zwitserse kazen

Een tijdje terug was ik uitgenodigd op het Emmi hoofdkantoor in Tiel, om samen met een boel andere kaasliefhebbende foodbloggers de heerlijke Zwitserse kazen te komen proeven. Een smaakvolle en gezellige middag, check mijn Instagram reel erover maar eens. Voor dit recept gebruikte ik dan ook niet één, maar twee Zwitserse kazen. De Emmentaler AOP en de grotgerijpte Kaltbach Le Gruyere AOP. Het AOP label betekent dat de kazen volgens de strengste eisen daadwerkelijk in Zwitserland geproduceerd worden en daar rijpen.
 

Emmentaler en Gruyère

De Emmentaler is heerlijk romig en de grotgerijpte Gruyère heeft een intense nootachtige smaak. Die laatste is zelfs de meest populaire kaas in Zwitserland. Beide kazen smelten ook nog eens goed, dus ideaal om te verwerken in deze aardappel pannenkoeken. Om het allemaal extra kazig te maken stopte ik in het midden nog een blokje Emmentaler, wat lekker kan gaan smelten in de koekenpan. Heerlijk voor je smaakpapillen! Meer informatie over alle Zwitserse kazen vind je op de website van Emmi.

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks aardappel pannenkoeken met kaas

  • Ongeveer 900-1000 gram aardappelpuree *recept hieronder
  • 75 gram geraspte Emmentaler AOP
  • + ongeveer 75 gram extra Emmentaler AOP om blokjes van te snijden
  • 75 gram geraspte Gruyère AOP
  • 2 kleine eieren of 1 groot ei
  • 40 gram bloem 
  • Verse bieslook ongeveer 3 theelepels
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 tl zout en flink versgemalen zwarte peper
  • Optioneel om erbij te serveren: zure room en extra bieslook
  • Benodigdheden: 2 koekenpannen, pureestamper, grote kom, spatel


Hoe maak je deze aardappel pannenkoeken met kaas?

Bereidingstijd: 35 minuten + 1 dag wachttijd aardappelpuree

Aardappelpuree
  1. De aardappelpuree kan je 1 tot 3 dagen van tevoren maken. Gebruik hiervoor 7 kruimige aardappels (ik had Frieslanders van de groenteboer). Schil de aardappelen en kook ze in ruim kokend water met een snuf zout tot ze gaar zijn. Giet af en stamp dan grof met een pureestamper. Mix er een snuf versgeraspte nootmuskaat, zout en peper, een scheut kookroom (ongeveer 30 ml) en een klein blokje roomboter doorheen en stamp tot een mooie puree. Voeg eventueel meer kookroom toe als de puree te kruimelig blijft. De aardappelpuree kan je ook kant-en-klaar kopen bij de versafdeling, maar gebruik géén aardappelpuree uit een zakje. 
Aardappel pannenkoeken met kaas
  1. Mix in een grote kom de aardappelpuree, geraspte Zwitserse kazen, eieren, bloem en bieslook met zout en versgemalen peper. Gebruik een aardappelstamper om dit tot een goed gemengd geheel te mixen.
  2. Pak ongeveer  twee volle eetlepels aan aardappelmengsel en vorm er met je handen een rond ‘pannenkoekje’ van tussen je handpalmen. Herhaal met de resterende pannenkoeken. Als de aardappelen te smeuïg zijn om een pannenkoek van te maken, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe. Dit recept werkt het best als de pannenkoeken niet te romig zijn.
  3. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur met voldoende zonnebloemolie om de bodem van de pan licht te bedekken. Zodra de olie goed heet is voeg je de aardappel pannenkoeken toe. Bak ze 4-5 minuten per kant of tot ze goudbruin zijn. Herhaal met de resterende pannenkoeken en voeg eventueel meer olie toe. Ik gebruik 2 koekenpannen tegelijk hiervoor.
  4. Leg de aardappel pannenkoeken met kaas op een mooi bord, serveer eventueel met zure room of mayonaise en extra geraspte bieslook. In de koelkast zijn de aardappel pannenkoeken met kaas nog 3 dagen houdbaar.

Recept ook te zien via mijn Instagram, check deze reel.

Wil je nog meer lekkere recepten met Zwitserse kazen? Kijk dan eens naar deze overheerlijke croque madame. Wat ook altijd heel leuk is om op tafel te zetten: een mooie Tête de Moine kaas mét kaaswiel.


Wijntip

Ga voor een mooie witte Bourgogne, met de juiste frisheid en romigheid! Bijvoorbeeld deze Chemilly Chablis. Of ga juist voor wat meer contrast met een frissere Grüner Veltliner uit Oostenrijk. 

*Foto credits: Debbie Bodewes-van der Marel van Het Ingrediënt